Dik Industriële Techniek
Dik in techniek

Groeien, verbeteren, doorontwikkelen!

Het verhaal van Jan

Techniek zit Jan van jongs af aan al in het bloed. Op de middelbare school koos hij voor de technische sector en op 16-jarige leeftijd ging hij op de zaterdagen en in vakanties aan de slag bij een autobedrijf. Hij wilde vooral dolgraag aan de slag in de praktijk. Jan koos na het behalen van zijn VMBO-diploma daarom voor een BBL-opleiding tot automonteur. In die tijd was er in de autotechniek echter weinig werk. Per toeval kon hij als operator beginnen en zo deed hij een tijdje ervaring op in de procesindustrie. Uiteindelijk ontdekte Jan dat besturingstechniek veel beter bij hem paste.

Jan zette zijn professionele reis voort door continue te investeren in zichzelf via opleidingen en cursussen. Zo heeft hij zijn vaardigheden verder ontwikkeld en verschillende rollen in het werkveld vervuld, waaronder die van elektromonteur, besturingstechnicus en, het meest recentelijk, software engineer IA.

Van procesverbeteringen naar technische verbeteringen

Jan ging in 2005 aan de slag bij een fabriek voor kunststofleidingsystemen. Hij bediende een PLC-gestuurde perforatieboormachine, zette binnenriolering voor woningen volgens tekening in elkaar en maakte PP inspectieputten. Bij het maken van deze inspectieputten was hij betrokken bij het doorontwikkelen van het productieproces. Ook bediende hij computergestuurde zaag/snijmachines, maakte getrokken bochten van PVC of PE buizen en draaide PVC hulpstukken.

In 2008 mocht Jan ongeveer 8 maanden aan de slag als Technisch Assistent. Hij werkte toen nauw samen met een procesengineer en de technische dienst. Zijn taak was toen om de processen waar mogelijk te verbeteren. In die tijd ontwikkelde hij een formule voor het nauwkeurig berekenen van productietijden van een snijmachine, om een goede planning en kostenberekening mogelijk te maken. Jan maakte ook de werkplekhandboeken compleet. In samenwerking met de technische dienst en procesengineer automatiseerde hij het maken van bepaalde PVC bochten. Om deze bochten machinaal te kunnen laten maken, moesten aanpassingen worden gedaan aan een bestaande machine.

Om zichzelf verder te bekwamen en verder te komen in zijn loopbaan, volgde Jan diverse trainingen. Zo behaalde hij certificaten voor de basistraining Six Sigma, de training Excel Basis 2007 en ook diverse certificaten voor kunststoflassen. Ook startte hij de opleiding Vapro B (procestechniek) en behaalde hiervoor in 2013 zijn diploma.

Groei naar technische expertise

Toen Jan ontdekte dat er binnen het bedrijf waar hij werkzaam was voor hem geen doorgroeimogelijkheden waren op technisch vlak, besloot hij in 2016 om voor zichzelf te beginnen. Als ZZP’er voerde hij verschillende werkzaamheden uit. Hij merkte echter, dat hij vanwege gebrek aan specialistische kennis niet aan de gewenste klussen kwam. Daarom ging hij terug in loondienst en heeft hij eerst geïnvesteerd in zijn verdere persoonlijke ontwikkeling.
Jan volgde opnieuw tal van trainingen en cursussen op technisch vlak, waaronder Autocad 2016, een basiscursus Yaskawa bediening en programmeren en Siemens S7 Maintenace. Bij het ROVC behaalde hij de cursussen Elektrisch Schakelen, Storingstechnicus Elektro en PLC Besturingstechniek. Ook volgde hij nog de opleiding IA Professionals Academy Industriële Automatisering bij MA-IT, om een goede basis te leggen als software-engineer IA.

Gedurende al deze jaren deed hij verdere werkervaring op. Hij werkte aan verschillende lijnen, hield expedities draaiende, legde elektra aan, beheerde magazijnen, bouwde machines om, loste storingen op en verrichtte onderhoudswerkzaamheden aan allerlei verschillende machines en besturingskasten. Hij bouwde ook nieuwe besturingskasten, maakte en bewerkte tekeningen met SEE Electrical, optimaliseerde systemen en programmeerde robots (Universal Robots, Yaskawa). Lassen, draaien en frezen behoorden ook tot de werkzaamheden. Hij deed ervaring op met PLC programmering (TIA Portal, Siemens, Unitronics) en het uitwisselen van frequentieregelaars (SEW, Yaskawa, ABB). Bij zijn laatste werkgever maakte Jan zich de ISA-88 programmeerstandaard eigen, maar ook het maken van een FDS aan de hand van een PDS en klantgesprekken. Hij heeft dit gelijk kunnen toepassen in zijn werkzaamheden bij Campina, waar hij een jaar lang ervaring opdeed als software engineer. Hij leidde daar een aantal verschillende interne projecten.

Klaar voor een nieuwe stap

Inmiddels heeft Jan een breed scala aan vaardigheden ontwikkeld op het gebied van techniek, software en programmering, processen, management/aansturing en communicatie. Hij heeft verschillende technische projecten zelfstandig van A-Z uitgevoerd. Vaak werd in drie zinnen gevraagd om een aanpassing of uitbreiding van een bestaande installatie. Jan bracht dan de situatie in kaart, maakte een plan, bestelde materialen en gaf leiding aan de uitvoering.

In 2023 ervaarde hij dat hij klaar was voor een nieuw hoofdstuk en richtte hij zijn bedrijf Dik Industriële Techniek op. Met zijn onderneming richt hij zich op zowel software engineering als het ondersteunen van de technische dienst. Zijn droom is om zelf dingen in de markt te gaan zetten binnen de industriële techniek.


"Inmiddels heeft Jan een breed scala aan vaardigheden ontwikkeld op het gebied van techniek, software en programmering, processen, management en communicatie."


Lees hier:
OVER JAN

MIJN CV

 

E-mailen
LinkedIn